Close
IDIOMA

Gastronomia

La cuina mallorquina tradicional s’elabora bàsicament amb ingredients provinents de l’agricultura i ramaderia locals, productes frescos i de temporada. En combinació amb l’exercici físic moderat i diari, completen aquest estil de vida reconegut com un excel·lent model de vida saludable: la dieta mediterrània.

Les receptes s’han transmès de generació en generació des de fa molts segles i estan íntimament vinculades a aquest estil de vida dels nostres pobles, amb dinars o sopars compartits, celebracions i tradicions. No hi ha dubte que els principals ingredients de la dieta mediterrània són la trilogia blat, vi i olivera; els llegums, les verdures i les fruites; peix, formatges i fruits secs. A més, cal afegir-hi un condiment essencial, potser l’ingredient bàsic: la sociabilitat.

Els ingredients fonamentals de la cuina mallorquina són les hortalisses i les verdures; la carn de porc i de me, les aus de corral i la caça; el peix, com ara el calamar, la sípia, els molls i varietats de peix que es preparen a la planxa o al forn amb verdures; el pa i l’oli d’oliva; la patata, l’all, les cebes, les tomàtigues, les albergínies i la col, i també l’arròs.Un altre grup d’ingredients importants són les espècies i herbes aromàtiques, sobretot el pebre vermell, el pebre vermell i negre, el moraduix -semblant a l’orenga-, la menta, el fonoll i el fonoll marí.

Entre els plats més coneguts i apreciats destaquen:

Sopes mallorquines, elaborades amb brou de verdures, carn de porc i a les quals, en darrera fase de cocció, s’afegeixen llesques de pa seques.

El tumbet, a força de capes de patata, pebrot vermell i albergínies fregides, que s’acompanya de carn o de peix.

L’arròs brut, un arròs caldós de carn de porc i de pollastre, amb verdures i amb carn de caça de temporada.

El frit mallorquí o de matança, elaborat amb trossos de fetge, llom de porc, patata i pebrots -una variant d’aquesta elaboració és la freixura, plat típic en les celebracions de Pasqua, elaborat amb carn de me-; els rostits de me o de porcella; el conill amb ceba; el llom amb col i els tords amb col o amb ceba; i els caragols cuinats amb herbes aromàtiques.

Una ocasió especial per degustar alguns d’aquests plats és la matança del porc, moment en què les famílies elaboren els tradicionals embotits mallorquins com ara la sobrassada i botifarró, entre d’altres.

La mar mediterrània ens ofereix gran varietat de productes amb els quals s’elaboren arrossos de peix, caldosos o secs; calamars i sípies farcits de carn o a la planxa; el peix al forn o la mallorquina, que es cuina amb capes de patata i de verdura… Altres plats típics són la llampuga amb pebrots, un peix de temporada que es pesca a la tardor i es serveix fregit amb pebrots i patates; o el peix en escabetx, que es prepara fregit deixant-lo refredar marinat en oli i vinagre, amb ceba i llorer.

Un dels productes bàsics a la nostra cuina és el pa mallorquí, un pa consistent de forma rodona i sense sal, present en totes les menjades, amb el qual es prepara el pa amb oli, plat estrella de la nostra dieta i que s’elabora amb llesques de pa, tomàtiga de ramellet i oli d’oliva, un pessic de sal i que sol anar acompanyat amb formatge, carn a la brasa o qualsevol altre embotit.

Altres productes elaborats a base de blat són les coques, una massa plana cuita al forn, amb verdures, amb julivert, amb pebrots a la brasa; o els ingredients del trempó, una espècie d’ensalada típica amb tomàtigues, pebrot verd, i ceba; els cocarrois, pasta en forma de mitja lluna farcits de verdures o ceba; les panades, pastes rodones farcides de carn i pèsols…

Entre els dolços típics destaca la famosa ensaïmada, un dolç en forma d’espiral elaborat amb farina, sucre i mantega, present en totes les celebracions; o el gató, pastís típic elaborat amb ametles. Relacionat amb les festes de Pasqua, es preparen els rubiols, unes pastes dolces en forma de mitja lluna farcides de brossat o confitura, i els crespells.

Finalment, la producció de vi, licors i aperitius tradicionals són un gran complement a les elaboracions culinàries de Mallorca. Destaquen el pal, les herbes, el rom i els vins mallorquins. En els últims anys la producció de vins de Mallorca ha augmentat de manera sorprenent. Actualment hi ha uns 60 cellers a l’illa que produeixen uns 300 tipus de vi. En ells, destaca l’ús de varietats locals, algunes d’elles desaparegudes i recentment recuperades: varietats de negres com el callet, manto negre i fogoneu; i varietats de blancs com el premsal.

La zona de CALA MILLOR MALLORCA compta amb una gran varietat de restaurants que ofereixen al visitant plats típics de la gastronomia mallorquina. En els supermercats i mercats locals també podeu trobar productes autòctons de l’illa.

Gastronomía

La cocina mallorquina tradicional se basa en el uso de ingredientes provenientes de la agricultura y ganadería local, productos frescos y de temporada. En combinación con la práctica de ejercicio físico moderado diario completan ese estilo de vida reconocido como un excelente modelo de vida saludable, lo que conocemos por dieta mediterránea.

 

Las recetas han sido transmitidas de generación en generación desde hace muchos siglos, y están íntimamente vinculadas a este estilo de vida de nuestros pueblos, con comidas compartidas, celebraciones y tradiciones.

 

No hay duda que en el Mediterráneo, cuando hablamos de los ingredientes de su dieta, y con ello nos referimos a la trilogía trigo, vino y olivo, las legumbres, las verduras, frutas, pescado, quesos, y frutos secos, hay que añadir un condimento esencial, quizás el ingrediente básico, la sociabilidad.

 

Los ingredientes fundamentales de la cocina mallorquina son las hortalizas y verduras, la carne de cerdo y de cordero, las aves de corral, la caza y el pescado, el pan, el aceite de oliva, la patata, el ajo, las cebollas, los tomates, las berenjenas, la col, el arroz y también, el calamar, la sepia, los salmonetes, y variedades de pescado que se preparan a la plancha o al horno con verduras. Otro grupo de ingredientes importantes son las especias y hierbas aromáticas, sobre todo el pimentón, la pimienta roja y negra, la mejorana, parecida al orégano, la hierbabuena, el hinojo y el hinojo marino.

Entre los platos más conocidos y apreciados, destacan:

Las sopas mallorquinas, elaboradas con un caldo de verduras, carne de cerdo y a las que, en la última fase de cocción, se añaden rebanadas de pan secas.

 

El tumbet, a base de capas de patata, pimiento rojo y berenjenas fritas, que se acompaña de carne o de pescado.

 

El arroz brut, un arroz caldoso de carne cerdo y de pollo, con verduras y con carne de caza de temporada.

 

El frito mallorquín o de matanzaelaborado con trozos de hígado, lomo de cerdo, patata y pimientos, Una variante de esta elaboración es la freixura, plato típico en las celebraciones de la Pascua, elaborado con carne de cordero.

 

Los asados de cordero o de lechona, el conejo con cebolla, el lomo con col, tordos con col o con cebolla y los caracoles cocinados con hierbas aromáticas, constituyen otros platos a destacar.

 

Una ocasión especial para degustar algunos de estos platos es la matanza del cerdo, momento en que las familias elaboran los tradicionales embutidos mallorquines como por ejemplo, la sobrasada y butifarrón, entre otros.

 

El mar Mediterráneo nos ofrece una variedad de productos con los que se elaboran arroces de pescado, caldosos o secos, calamares y sepias rellenos de carne o a la plancha, el pescado al horno, o a la mallorquina, que se cocina con capas de patata y de verdura. Otros platos típicos son la llampuga con pimientos, un pescado de temporada que se pesca en otoño y se sirve frito con pimientos y patatas; o el pescado en escabeche, que se prepara frito dejándolo enfriar marinado en aceite y vinagre, con cebolla y laurel.

 

Uno de los productos básicos en nuestra cocina es el pan mallorquín, un pan consistente de forma redonda y sin sal, presente en todas las comidas, con el que se prepara el Pa amb Oli, plato estrella de nuestra dieta y que se elabora con rebanadas de pan, tomate de ramallet y aceite de oliva, una pizca de sal y que suele ir acompañado con queso, carne a la brasa o cualquier otro embutido.

 

Otros productos elaborados a base de trigo son las cocas, una masa plana cocida al horno, con verduras, con perejil, con pimientos a la brasa o los ingredientes del trempó, una ensalada típica con tomates, pimiento verde, y cebolla; los cocarrois, pasta en forma de media luna rellenos de verduras o cebolla; las empanadas, pastas redondas rellenas de carne y guisantes.

 

Entre los dulces típicos destaca la famosa ensaimada, un dulce en forma de espiral elaborado con harina, azúcar y manteca, presente en todas las celebraciones; o el gató, pastel típico elaborado con almendras. Relacionado con las fiestas de Pascua, se preparan los robiols¸ unas pastas dulces en forma de media luna, rellenas de requesón o confitura y los crespells.

 

Por último, la producción de vino, licores y aperitivos tradicionales son un gran complemento a las elaboraciones culinarias de Mallorca. Destacan el “palo”, las hierbas, el ron y los vinos mallorquines. En los últimos años, la producción de vinos de Mallorca ha aumentado de forma sorprendente. Actualmente, hay unas 60 bodegas en la isla que producen unos 300 tipos de vino. En ellas, destaca el uso de variedades locales, algunas de ellas desaparecidas y recientemente recuperadas: variedades tintas, como la Callet, Manto Negro y Fogoneu y variedades blancas como la Premsal.

 

La zona de CALA MILLOR MALLORCA cuenta con una gran variedad de restaurantes que ofrecen al visitante platos típicos de la gastronomía mallorquina. En los supermercados y mercados locales también se pueden encontrar productos autóctonos de la isla.